Juodasis miškas arba Švarcvaldo tortas mylimiausiai mamai

Neturiu jokios istorijos susijusios su Švarcvaldo tortu, išskyrus tai, jog kažkur mano atmintyje įstrigę sesę sakant,  kad mūsų mama kažkada seniai seniai, matyt prieš mums okupuojant virtuvę, gamino tortą “Juodasis miškas” Aš to neprisimenu, ir, man atrodo, mama irgi:)

Bet mamai norėjau pagaminti būtent šį skanumyną. Nes jis man toks tikras – juodas šokoladas, grietinėlė, vyšnios, nes man patinka miškas, mamai irgi, ir nes ji to verta. O dar ir pavadinimas originaliai vokiškas – Schwarzwälder Kirsch Torte:) Taip ir įsivaizduoju, kaip valgai jį medinėje trobelėje kažkur vidury kalnų ir miškų, o aplink žalia žalia, kad net juoda.  Niam niam:)

Biskvitui:
6 kiaušiniai
Žiupsnis druskos
180 g cukraus
100 g miltų
50 g krakmolo
50 g kakavos

Pertepimui ir puošimui:
500 g vyšnių (* vietoj šviežių vyšnių galite naudoti ir virtas aną vasarą ruošiant atsargas žiemai (~0,5 litro stiklainiuko turėtų užtekti)
100 g cukraus
1-2 valg. š. krakmolo
Cinamono lazdelė
750 g plakamos grietinėlės
6 valg. šaukšto vyšnių degtinės (vokiškai Kirschwasser) arba kitos, pvz. Grappa.
30 g gero juodo šokolado (aš naudojau Lindt 70%)
Pakelis grietinėlės standiklio (nebūtinai, bet padeda išlaikyti grietinėlę puresnę)

Gaminame:
Orkaitę įkaitinkite iki 180 laipsnių.
Atskirkite kiaušinių baltymus ir trynius.
Baltymus išplakite su žiupsneliu druskos iki standžių putų. Supilkite cukrų ir dar paplakite iki cukrus ištirps. Nereikia pasiekti morenų masės:) Tada sudėkite trynius, išplakite.

Miltus, krakmolą ir kakavą sumaišykite ir supilkite į kiaušinių masę. Atsargiai įmaišykite.

Ant torto formos dugno  išklokite popierių ir tada užsekite viršų. Supilkite biskvito masę ir kepkite apie 20-30 min. Ar iškepė, patikrinkite dantų krapštuku ar degtuku – jeigu nebeapkimba tešla – viskas ok.


Iškepusį biskvitą atsargiai atkabinkite nuo torto formos kraštelių virtuviniu peiliu ir palikite atvėsti.

Vyšnias nuplaukite ir nusausinkite. Atidėkite gražesnes (~14) papuošimui. Iš likusių išimkite kauliukus ir užpilkite 2 valg. šaukštais cukraus. Palikite apie 30 min, kad prisirptų, o tada nukoškite. Išvarvėjusias sultis atskieskite 150 ml vandens. Užvirkite kartu su cinamono lazdele ir vyšniomis, kurios liko.Jei naudojate virtas vyšnias sirupe – pirmiausia nuvarvinkite ir atidėkite gražesnes, o tada užvirkite sirupą ir sudėkite į jį vyšnias.Krakmolo šaukštą naudokite ~150 ml skysčio. Ištirpinkite jį dviejuose valg. šaukštuose šalto vandens.

Pusės litro stiklainiukui jau išvirtų vyšnių naudojau du šaukštus krakmolo ir atitinkamai 4 šaukštus vandens.Krakmolą lėta srovele supilkite į vyšnias sirupe, išmaišykite ir dar kartą užvirkite. O tada palikite atvėsti.Grietinėlę išplakite, viduryje plakimo įdėkite tris šaukštus cukraus ir grietinėlės standiklį, jei naudojate.Biskvitą, jei dar nenuėmėte, atkabinkite nuo popieriaus ant kurio jis kepė ir perpjaukite į išilgai į tris dalis.

Pagrindą plonai aptepkite grietinėlę, o tada konditerinio švirkšto ar maišeliu darykite tris žiedus. Į tarpus tarp jų dėkite vyšnias.

Jei neturite konditerinio maišelio – nieko baisaus. Galite paimti bet kokį tvirtesnį maišelį, nupirkti jo kampą ir panaudoti kaip šviršktą. Aš gaminau pas tėvus, ir pati šiuo savo patarimu pasinaudojau, vietoj konditerinio švirkšto naudodama IKEA šaldymui skirtą maišelį:)

Užklokite antrą biskvito sluoksnį ir apšlakstykite jį vyšnių degtine ar kitu stipriuoju gėrimu. pvz. grappa.Vėl darykite grietinėlės žiedus ir dėkite į tarpus uogų. Tada užklokite viršutinį sluoksnį. Galite ir jo apatinę pusę apšlakstyti vyšnių degtine.

Tortą aptepkite likusia grietinėle. Apibarstykite stambiau tarkuotu šokoladu ir papuoškite grietinėle ir uogomis ar kitaip, kaip jums gražu:)