Apie druską nutariau parašyti po to, kai per vasaros kelionę apsilankėme vietoje, kur išgaunama jūros druska ir druskos gėlė ir galų gale supratau skirtumą ir iki galo įvertinau.
Parduotuvėje brangesnė už paprastąją, sako sveikesnė. Bet kiek jos reikia suvalgyti, kad būtų sveika ar nesveika. Svarbu, kad būtų ir skaniau, ar ne?
Pirmiausią jūros druską atradau dideliais kristalais. Nusipirkau malūnėlį, susipyliau. Tikrai geriau nei barstyti patiekalus dulkėmis su jodu. Ir procesas malimo malonus:)
Tada sekė susipažinimas su Maldon’o druska. Apie ją, kaip būtų ar nebūtų keista, sužinojau iš brolių Organoleptikų. Vis jie ją paminėdavo, bet kai šiaip ar taip pas juos viskas skanu, tai negali žinoti, ar tos druskos vaidmuo toks didelis. Taigi nusipirkau jos savo gaminimams. Tai tokie jūros druskos dribsniai, kaip snaigės, dėl savo ypatingos struktūros labai tinkantys patiekiamiems pabaigti (pabarstyti kepsnį, bruschetta (tarti brusketa:), ar dar kokį skanumėlį). Tos druskos snaigės neprisūdo patiekalo taip “bukai”, bet kažkaip duoda sūrumo neužgoždamos skonio. Ir kartu man net pačios vienos visai skanu:) Būna ir rūkytų, jei norėsite įmantriau. Žodžiu, pamėgau pati, nupirkau sesei, ir kolegę įpratinau.
Sako, kad kai daliniesi, viskas sugrįžta. Taip kartą Rygoje pasidalinimas apie Maldon’o druską su ten dirbančia lietuve atnešė dovanų juodąją jūros druską – taip pat dribsniai, bet dažyti daržovių anglimi. Sako labai tinka gaminant makaronus su midijomis ir manau kitiems šviesesniems patiekalams. Kaip dekoracija. galinti. Tiesa, nežinau, ar Vilniuje kur tos juodos druskos yra? Bet Ryga jeigu ką ne taip toli:)
Nuostabus pavadinimas, ar ne?! Nes gėlės negali būti blogai. Bet reikia prisipažinti, gavusi šią druską nežinojau, kuo ji ypatinga. Iš vis nelabai ką žinojau apie druskos išgavimą.
Pasirodo, išgaunant jūros druską jūros vanduo įleidžiamas į specialius baseinus, kur galiausiai druska nusėda. Bet prieš jai nusėdant galima rankiniu būnu nuimti viršutinį jos sluoksnį. Gal tas veiksmas primena žiedo nuskynimą, ir dėl to paprasta druska tampa druskos gėle? Nežinau, bet ji gera. Be to, rašo, turi daugiau mineralų savyje ir yra drėgnesnė.
Ir ką aš Jums visu šitu norėjau pasakyti – kad druksa yra svarbu! Kad jos skiriasi, ne chemine formule, bet tekstūra, ir skoniu, ir mineraline sudėtimi, ir yra vertos didensių pinigų. Kad makaronų vandenį ir toliau galite sūdyti paprasta ar pigesne jūros druska, bet mylėkite save ir lekštėje esantį maistą skaninkite kokybiškai. Juolab kad tikiu druskos suvalgote mažiau nei aš:)
Prisipirkę druskos atsargų ir lauktuvių užsukome į šalia esantį restoranėlį papietauti. Labai įdomi idėja serviruoti stalą susukant lėkštę, taurę, įrankius į virtuvinį rankšluostuką, kuris vėliau puikiai pasitarnauja ir kaip staltiesė, ir rankom nusivalgyti. Galina naudoti priimant svečius gamtoje ar kaime.
O čia – druskoje kepta žuvis. Parsivežiau visą maišą tokios specialios druskos mėsai ar žuviai kepti, tai sukaupusi drąsą ir gavusi receptą iš vietinės virtuvės žinotų, būtinai pagaminsiu ir pasidalinti.