Abrikosiniai marcipanininiai suktinukai

Iš visų sausainių, kuriuos šiemet išbandžiau, šie buvo labiausiai demotyvuojantys, nes susukti gražų tešlos ir abrikosų vyniotinį pasirodo nėra toks jau lengvas darbas. Gal ir pavargimas dirbant ties trečiais ar ketvirtais kepiniais davė savo:) Visgi nėra neįmanoma, ir, svarbiausia, net jei kažkur kažkas ir atrodo negražiai ar tešlą įtrūksta, supjausčius ir iškepus vis vien gražu ir skanu, tik gal ne visi sausainiai būna “prekinės išvaizdos” kaip sraigės, o labiau panašūs į “marmurinius”.

Sausainių tešla

(bazinis receptas, kurį galite naudoti ir paprastiems formele išspaustiems sausainiams)

  • 200 g šalto sviesto
  • Žiupsnelis druskos
  • 400 g miltų
  • 150 g cukraus
  • 1 kiaušinis

Įdaras:

  • 200 g marcipano
  • 150 g džiovintų abrikosų
  • Abrikosų uogienės
  • 70 ml obuolių sulčių
  • Šaukštas grappos, kokio vaisių brendžio (obstwasser, williams kriaušių ir pan.) ar degtinės
  • 50 g cukraus pudros

Sausainių tešlai sviestą supjaustykite gabaliukais ir išsukite su cukrumi, kiaušiniu ir druska. Po truputį dėkite persijotus miltus ir vis plakite rankiniu plakikliu, kol galiausiai gausis minkoma tešla (priklausomai nuo kiaušinio dydžio, miltų gali reikėtų kiek daugiau/mažiau). Palikte bent valandai šaldytuve.

Abrikosus smulkiai supjaustykite ar sukapokite elektrine kapokle. Supilkite sultis ir grappą ir pavirkite kelias minutes. Tada sumaišykite su cukraus pudra, gabaliukais pjaustytu marcipanu ir abrikosų uogiene ir palikite atvėsti.

Tešlą padalinkite į tris dalis ir paeiliui kočiokite iki maždaug 0,5 cm storio ant polietileninės plėvelės ar kepimo popieriaus. Aptepkite įdaru ir po truputį keldami kepimo popierių susukite į kiek įmanoma standesnį ritinėlį. Padėkite į pusvalandžiui į kamerą arba ilgesniam laikui į šaldytuvą, kad būtų lengviau pjaustyti.

Atvėsusius ir apstingusius ritinėlius pjaustykite apie 0,5 cm storio griežinėliais ir kepkite 180°C orkaitėje apie 12 min arba kol gražiai pagels.

Palikite atvėsti ir saugokite sandariose metalinėse dėžutėse, perklodami sviestiniu popieriumi kad nesukibtų. Prieš patiekiant galima pabarstyti cukraus pudra, bet nebūtina nes ir taip pakankamai saldu ir skanu😊