Challenge accepted. Šokoladinis karijų riešutų tortas

Nesuprantu, kaip galima nemėgti šokolado ir šokoladinių pyragų??? Tai ką tada kepti su meile – varškės pyragus?! Na jau ne! Priimu šitą iššūkį:)  arba “challenge accepted”, kaip sakydavo veikėjas seriale “How I met your mother”.

Persuku galvoje, ką jau esu kepusi ir kas tai galėtų būti. Kažkas drėgno, jokių sausuolių – nes, tikrai, kavinėse kartais būna tie apsimetėliai šokoladiniai pyragai, kur matyt nei šokolado, nei meilės, tik cukrus su kakava. Taip ir pasimeta žmonės, ką mėgsta ir ko ne;) Vienas iš tų ne sausų  yra tikros meilės šokoladinis pyragas, bet širdis sako, kad reikia kažko ypatingiau. Gal koks patobulintas Black affgano su čili? Juolab ir čili namie turiu, bet irgi ne – dar per mažai tų akmenukų kelyje buvo:)

Perverčiu kelias mėgstamiausias knygas pasemti idėjų ir paskutinės knygos paskutiniuose puslapiuose aptinku tai, ko reikia. Net ne pyragas, o tortas, ne su lazdynais ar migdolais, o su karijų riešutais. Truputuką prabangus, bet vis vien tiesiog šokoladinis pyragas. Galvoju, kad tiks.

Ir panašu, kad (pa)tiko.

Pagrindui

  • 200 g miltų
  • 4 valg. šaukštai kakavos
  • 80 g cukraus pudros
  • žiupsnelis druskos
  • 140 g sviesto, supjaustyto kubeliais
  • vienas nedidelis kiaušinio trynys

Įdarui

  • 60 g juodojo šokolado, susmulkinto gabalėliais
  • 220 g pekanų riešutų
  • 60 g sviesto
  • 120 g rudojo cukraus
  • 2 kiaušiniai
  • pora šaukštų grietinėlės
  • pora nekaupinų šaukštų miltų
  • cukraus pudros pabarstymui

Miltus, kakavą, cukrų ir druską supilkite į dubenį, per vidurį padarykite duobutę ir į ją įmuškite trynį ir sudėkite sviestą. Išmaišykite ir išminkykite, kol gausis vientisa tešla. Jei atrodo per sausą ir nelimpa, įpilkite šaukštą šalto vandens.  Suformuokite rutuliuką ir padėkite valandai į šaldytuvą.

Tešlą iškočiokite ir išklotikte ja maždaug 20 cm skersmens negilią kepimo formą, taip pat ir jos kraštelius. Jei turite,  naudokite tą, skirtą tartams, jei ne, tiks ir kokia tortinė – tada išklokite apačią kepimo popieriumi – bus paprasčiau išimti (tik tuo atveju nedarykitre labai stačių kraštų).

Tešlą subadykite šakute, uždenkite kepimo popieriumi, ant jo supilkite pupeles, ryžius ar žirnius, kuriuos naudojate gaminimui, kad tešla neiškiltų ir kepkite iki 180°C įkaitintoje orkaitėje apie 15 minučių.

Su visu kepimo popieriumi  nuimkite sausuosius produktus (pasilikte juos kitam kartui, pravers gaminant quiche’us) ir palikite torto pagrindą atvėsti.

Šokoladą ištirpinkite vandens vonelėje ir atidėkite į šalį.

Apie 2/3 riešutų stambiai susmulkinkite (? ar kaip čia dabar reikėtų sakyti, kad neskambėtų absurdiškai?)

Sviestą išmaišykite su 40 g rudojo cukraus, po vieną įmuškite kiaušinius, tada supilkite likusį cukrų ir gerai išplakite. Galiausiai sudėkite smulkintus riešutus, ištirpintą šokoladą ir pora šaukštų grietinėlės – išmaišykite ir supilkite ant torto pagrindo.

Likusius sveikus riešutus išdėliokite gražiai rateliu palei kraštą.

Kepkite  įkaitintoje orkaitėje 30 minučių. Tada uždenkite aliuminio folija ir palikite kepti dar 25 minutes.  Palikite šiek tiek atvėsti, išimkite iš kepimo formos ir tada jau tegu atvėsta visai. Atvėsusį pabarstykite cukraus pudra ir valgykite su meile:) ir su kava.