Gâteau Breton arba Barboros Bretanės pyragas

Būna žmonių, su kuriais labai gera kalbėti ir kartu nereikia žodžių, ir tyla netrikdo, su kuriais, regis, galėtum nueiti į pasaulio kraštą ir gyventi diena iš dienos, bet ilgi nesimatymai nepakeičia nieko tarpusavio ryšyje. Negali atitolti, nes jie gyvena širdyje. Gal tai ir yra sielų draugystė? Atostogos sielai, kai būni kartu, tikrai. 

Tą kartą mano atostogos Bretanėje pas Barborą būtent tokios ir buvo.  Prisiminus jas visada džiaugiuosi, kad kelios dienos buvo lietingos, kai galėjome tiesiog likti virtuvėje – vieną jų kaimynystėje gyvenanti močiutę mokė mus kepti crep’us paskleidžiant tešlą mediniu pagaliuku ant specialios keptuvės, kitą  – pagal iš jos gautą receptą gaminome tradicinį vietinį pyragą ir morengus iš likusių baltymų.

Praėjo keleri metai nuo apsilankymo Château de Penfrat, o taip ir neparašiau apie įspūdingąjį Gâteau Breton, bretonišką (arba Bretanės) pyragą, kuris labai gerai tinka ir lietuviškam skoniui lietuvišką vasarą prie Lietuvos ežerų.

Ta proga šiam žolinių savaitgaliui jį ir vežiau pas draugus į Zarasų apylinkes. Buvo įvertintas ir visam savaitgaliui neužteko:)

***

Sudedamosios dalys:

  • 500 g miltų
  • 350 g sūdyto sviesto
  • 350 g cukraus
  • 8 kiaušinių tryniai
  • 1 kiaušinio trynys aptepimui
  • nepilnas arb. šaukštelis kepimo miltelių
  • 1 arb. šaukštelis vanilinio cukraus
  • 1 valg. šaukštas romo 


Procesas:

Kai jau sugalvojate, kad kepsite šį pyragą, ištraukite sviestą iš šaldytuvo ir kelioms valandoms palikite, kad suminkštėtų.

Atskiriame aštuonių kiaušinių trynius ir išsukame su cukrumi ir vaniliniu cukrumi. Aš papildomai įbėriau šiek tiek vanilino. 

Sudedame kambario temperatūros sviestą ir viską išsukame iki vienos masės, kad nebūtų sviesto gabaliukų.

Įpilame romo, ir po truputį įmaišome miltus, o drauge su jais ir tą truputį kepimo miltelių. 

Kepimo formą ištriname sviestu arba išklojame kepimo popieriumi ir į ją sukrečiame paruoštą pyrago tešlą. 

Didžiausias šio pyrago ruošimo darbas yra išlyginti pyrago paviršių, kad nebūtų gražus ir vienodas. Tam reikalui naudojau silikoninę mentelę, kurią pabaigoje vis sudrėkindavau, kad tešla mažiau prie jos kibtų.

Tada būtina dalis – papuošti pyragą tradiciniu raštu. Imam šakutę ir subraukom kas kelis cm (jei vienos linijos stačios, tai kitos pasviros, kad gautųsi rombeliai).

 

Orkaitę įjungiame ties 220°C padala, kad kaistų

Tuo tarpu atskiriame dar vieną kiaušinio trynį, išplakame šakute ir patepame juo pyragą. Jeigu raštas apsigadino, perbraukite tas pačias vietas šakute dar kartą. 

Temperatūrą orkaitėje sumažiname iki 1805°C ir kepame ~45 minutes, kol gražiai parus.

*Jei ima per greitai ruduoti viršus, pridenkite aliuminio folija.

** Sako, skaniausias šiek tiek pabuvęs, antrą trečią dieną.