Kalėdinis marzipanų pyragas (Marzipanstollen)

img_0760 Čia Rūtos pyragas. Ji jau ištobulinus jo technologiją ir receptą per tiek metų kepimo, bet kadangi šiemet jiems anksčiau į Lietuvą grįžti nepavyko, o mes neskridome pas juos, bandau aš savo jėgas pirmą kartą. Nes be tradicinių patiekalų ir kepinių Kalėdos nebūtgų Kalėdos. O šitas pyragas, grįžus Kūčių vakarą iš bažnyčios yra tiesiog būtinas prie vyno taurės ir prie sausainių:)

  • 750 g miltų 550D
  • 2 pakeliai sausų mielių
  • 175 ml pieno
  • 120 g rudojo cukraus
  • žiupsnis druskos
  • 100 g smulkintų ar skaldytų migdolų
  • 375 g kambario temperatūros sviesto
  • 100 g graikinių riešutų
  • 300 g skirtingų razinų
  • pora šaukštų amareto likerio (nebūtina)
  • 125 g džiovintų spanguolių
  • 300  g marcipano masės
  • pora  šaukštų klevų sirupo
  • 125 g sviesto aptepimui
  • 125 g cukraus pudros pabarstymui

Paimkite didelį dubenį ir į jį supilkite persijotus miltus. Viduryje padarę duobutę suberkite mieles, supilkite šiltą pieną, cukrų, druską, sudėkite minkštą kambario temperatūros sviestą ir skaldytus migdolus. Viską suminkykite į vientisą tešlą  ir palikite šiltai, kad pakiltų. Jei minkant bus kiek sausa, įpilkite dar šaukštą pieno.

Razinas ir spanguoles užpilkite amareto likeriu ir palikite šiek tiek (nebūna). Jas įminkykite į tešlą.

Kepim skardą (tą, kur dedasi tiesiai į orkaitę) išklotike kepimo popieriumi ir ant jos iš tešlos suformuokite “duoną”, tik kiek plokštesnę. Palikite dar kartą apie 60 minučių pakilti.

Tuo tarpu šiek tiek paminkykite marcipano masę rankomis, kad suminkštėtų.

Graikinius riešutus peiliu pasmulkinkite į kelias dalis, pakankamai stambiai ir įminkykite į marcipaną. Užpilkite klevų sirupo ir dar kartą perminkykite.

Iš marcipano suformuokite ritinį, kiek trumpesnį nei Jūsų suformuota Stollen duona.  Jei norite – darykite kelis plonesnius.

Pakilusią tešlą šiek tiek paspauskite į šonus ir įdėkita marcipano ritinį maždaug per 1/3 nuo krašto. Užlenkite didesnę dalį tešlos ant marcipano,prispauskite ir paformuokite duonos formą.

Iš aliumino folijos kelis kartus ją perlenkę padarykite 3-4cm juosteles, kuriomis apjuoksite pyragą keliose vietose. Palikite pakitlti apie pusvalandį.

Orkaitę įkaitinkite iki 180 ºC ir kepkite pyragą apie 50-60min. Tada išjunkite orkaitę ir palikite jį ramiai ten dar 10 min pabūti šiltai.

img_0386

Nuimkite aliuminio folijos juosteles.

img_0387

Išlydykite sviestą ir aptepkite juo dar karštą Stollen pyragą, pabanrtykite cukraus pudra, tada vėl aptepkite sviestu, vėl barstykite cukraus pudra ir taip kol viskas baigsis.

Palikite pyragą atvėsti o tada įsukite į sviestinį popierių ir foliją ir palikite kambary ant kokios virtuvinės spintelės laukti Kalėdų. Po vienos savaitės sako skaniausiais, nes su kiekviena diena gerėja:) Bet norėjau nunešti partneriam po riekę, todėl prapjoviau ankčiau – ir net neišlaukęs savaitės jau laaaabai geras:)

img_0406