Linco tortas

Šiemet per šventes susimąsčiau, kad daug šalių turi savo tradicinius Kalėdų pyragus – vokiečiai kepa Christstollen, prancūzai – Buche de Noel, italai smaguriauja Panettone,  austrai – Linco tortą. O kaip Lietuva? Galbūt yra tradicinių bet pamirštų šv. Kalėdų kepinių, tačiau niekaip negaliu sugalvoti nei vieno. Neprisimenu ir ką per Kalėdas skanaudavome pas diedukus – matyt didžiausias skanumynas tais laikais buvo mandarinai.

Dabar mano šeimos šventės neapsieina be sesės kepamo stollen (tarti “štolen”) ir Linco torto. Jie kasmet vienas su kitu konkuruoja, nes kažkodėl tai vienas, tai kitas būna skanesnis, populiaresnes. šiemet nugalėjo Linco tortas.

O jį pasidalinusios darbus su sese kepėme taip, kaip išmokome kadaise iš Burda receptų knygos. Nors dabar ją retokai atsiverčiu, tuo metu, kai radau po Kalėdų eglute, buvo laaaaaabai įspūdinga – daugybė receptų ir visi su netgi spalvotomis nuotraukomis:)

  •  250 g minkšto sviesto
  • 250 g cukraus
  • 1 kiaušinis
  • 1 taurelė vyšnių ar kito likerio
  • 250 g maltų migdolų ar lazdyno riešutų
  • 250 g miltų
  • 1 kaupinas valg. šaukštas kakavos
  • 1 arb. šaukštelis cinamono
  • 1 pakelis vanilinio cukraus
  • 1 žiupsnelis maltų gvazdikėlių
  • 1 kiaušinio trynys aptepimui ir šiek tiek pieno
  • Juodųjų serbentų, aviečių ar kitos tirštos uogienės

Sviestą ištrinkite su cukrumi, kiaušiniu ir likeriu.

Vis maišydami po truputį supilkite maltus riešutus, miltus, kakavą, vanilinį cukrų, cinamoną ir gvazdikėlius ir suminkykite tešlą.

Padėkite ją bent valandai o geriau pusdieniui ar per naktį į šaldytuvą, o tuo tarpu pailsėkite, numikite, pažiūrėkite filmą ar nudirbkite ką nors kito naudingo.

3/4 tešlos iškočiokite iki ~2cm storio  ir ja išklokite riebalais išteptą torto formą (ir jos sieneles), aptepkite uogiene.

Likusią tešlą taip pat iškočiokite ir iš jos išpjaukite juosteles, pusmėnulius, lapelius ar išspauskite žvaigždutes ir jomis apdėliokite pyrago viršų.

Trynį išplakite su šlakeliu pieno ir juo aptepkite pyrago papuošimus. Kepkite apie 1 val. 180°C laipsnių orkaitėje.