Obuolių plokštainis

Penktadienį daug Lietuvos biurų paskelbė pyragų dieną ir aukodami mamų unijai smaguriavo suneštus saldumynus. Bet gal tokie renginiai smagiau didelėse kompanijose. O mano kolektyvas mažokas – daug pyragų nesuvalgysi, o iš vieno dar ne pyragų diena.

Bet tą vieną aš iškepiau. Paprastą rudenišką su obuoliais. Tiesiog pasivaišinti po pietų. Nes aukoti galima ir ne tik specialios dienos proga, per Kalėdas, ar pervedant 2%, bet tada, kai norisi. Kad tik padėti norėtųsi dažniau.

Šitas obuolių pyragas – plokštainis iš mano Burda receptų knygos. Šiek tiek pagerintas į tešlą įpilant šiek tiek Cointreau.

O be Cointreau dar reikia:

  • 200 g svieto
  • 200 g cukraus
  • 275 g miltų
  • žiupsnelis druskos
  • 4 kiaušinių
  • vanilinio cukraus
  • obuolių
  • cukraus ir cinamono pabarstymui
  • cukraus pudros ir migdolų drožlių pabarstymui

Taigi, kol orkaitė bando įšilti iki 180°C laipsnių, išsukame sviestą su cukrumi. Po vieną sumušame kiaušinius, įmaišome miltus, druską ir gauname gražią geltoną tešlą.

Plonai išskirstome ją po didesnę kepimo skardą, išklotą sviestiniu popieriumi. Tai vienas sunkesnių darbų, bet aš pasikliaunu silikonine mentele, kurią vis drėkinu.

Obuolius nuplaukite pjaukite į keturias dalis, išimkite sėklytes ir supjaustykite plonomis skiltelėmis, kurias susmaigstykite į tešlą. Va taip:

Pagarstykite cukrumi ir cinamonu ir kepkite apie pusvalandį įkaitintoje orkaitėje

O tada jau atvėsusį pyragą padabinkite cukraus pudra ir migdolais ir duokite namiškiams arba darbiškiams.