Sigės sausainiukai (pagal prosenelės receptą)

Neišsipildė apsiniaukusio oro prognozė ir saulėtą šeštadienį likau Vilniuje, užuot išdūmus į kaimą mėgautis toliais ir grynu oru. Bet užtat galima tiek daug gerų dalykų nuveikti namie. Užminkiau sausainių tešlą, susitvarkiau, pradėjau galvoti, kaip pakeisti šito puslapio išvaizdą, kad būtų jaukiau man pačiai ir jums, paskaičiau laikraščius kieme, o dabar, kol sausainiai orkaitėje, rašau apie juos vis žvilgčiodama, ar dar nereikia ištraukti.

  • 2 kiaušiniai
  • 150 g cukraus (200 g jei norite saldžiau ir nepertepsite)
  • 100  g medaus (200 g jei norite saldžiau ir nepertepsite)
  • 2 šaukštai grietinės
  • 200 g išlydyto sviesto
  • miltų
  • 1 arb. šaukštelis kepimo miltelių
  • žiupsnelis druskos
  • prieskonių (cinamono, vanilės, gvazdikėlių, kvapniųjų pipirų)
  • m1-2 kiaušinio trynio su šlakeliu pieno aptepimui
  • kriaušių ar kito marmelado pertepimui
  • cukraus pabarstukų papuošimui  (nebūtinai)

Kiaušinius išsukite su cukrumi. Sudėkite grietinę, medų ir sviestą, išmaišykite. Jei medus kietas, galite sudėti jį į išlydytą šiltą sviestą. Tuomet berkite kepimo miltelius, druską ir prieskonius, ir po truputį dėkite miltus, kol gausite minkomą tešlą.

Tešlą kelias valandas pašaldykite, o tada kočiokite ir išspauskite nedidelius sausainius su formele ar maža taurele. Aptepkite kiaušinio plakiniu, jei norite dalį sausainių pabarstykite cukraus pabarstukais ir kepkite iki gražiai pagels.

Atvėsusius galima patepti marmeladu ir sulipinti:) Taip gražiau, jei norite kam nors padovanoti be jokios ypatingos progos!