Šokoladinis-trupininis kriaušių pyragas su marcipanu

Kol dar nesuėjo metai naujuose namuose, kviečiame į svečius tuos, kas dar nespėjo apsilankyti. Visgi laikas bėga neapsakomai greitai – pirmą mėnesį dar neturi virtuvės, paskui Kalėdos, Nauji metai, tada būna laikas pailsėti ir nieko nedaryti, nejučia atšąla, kai geriausias užsiėmimas gaminti koldūnus, o tada  jau žiūrėk ir Velykos, po jų kiekvieną savaitgalį nori lėkti į kaimą, o dar kai penkis  mėnesius trunkanti vasara… Kol galiausiai vėl ateina ruduo ir vėl bandome grįžti į ritmą.

Na bet svečiam šauktai niekad ne po pietų:)) Taigi sekmadienį iš anksto suplanavome Jurgio ir Lenos vizitą – gal ir per graži diena suktis virtuvėje, bet gražu, kai vakarieniaujant pro langus dar šviesu nuo saulės ir Vilnius paskendęs ausinėse rudens spalvose.

Kadangi kriaušės dar nesibaigė, vėl gaminau iš jų – šį kartą trupininį šokoladinį pyragą. Laikiau jį mintyse ilgą laiką, nuo tada, kai viešėdama Berlyne užsisakiau jo Fräulein Wild kavinėje netoli Rūtos tuometinių namų (pasirodo tai buvo lygiai prieš ketverius metus! foto čia). Bet gi geram pyragui niekad šaukštai ne po pietų:) Susiradau kelis receptus, sudėjau į vieną ir štai kas gavosi.

Svarbus momentas  – pagaminti tikrai nesudėtinga!:)

Tešlai

  • 250 g cukraus
  • Šaukštas vanilinio cukraus
  • Žiupsnis druskos
  • 400 g miltų
  • 30 g kakavos
  • 250 g sviesto

Įdarui

  • 200 g marcipano
  • 800 g kriaušių (arba tiek, kiek reikės užkloti visą torto formą)
  • 100 g smulkintų migdolų

Sumaišykite miltus, cukrų, druską ir kakavą. Sviestą išlydykite ir juo užpilkite sausą mišinį. Išmaišykite viską gerai, kol gausite trupininę tešlą.

Kepimo firmą išklokite kepimo popieriumi, kraštus patepkite sviestu ir maždaug 2/3 trupinių paskirstykite kaip pagrindą paspausdami. Tuomet tarp maistinės plėvelės padėkite apvalainą marcipano gabaliuką ir plonai iškočiokite. Užklokite juo pyrago pagrindą, pabarstykite migdolais ir imkitės kriaušių. Jas nuplaukite, pulupkite ir išdėliokite formoje. PAbarstykite viską likusiais trupiniais ir kepkite 200 °C  orkaitėne apie 40 minučių (čia svarbu atsižvelgti ir į savo orkaitės įpatumus:)) Kai pyragas iškeps, pabarstykite jį dar karšą šaukštu cukraus (nebūtina) ir palikite atvėsti, kol susirinks sekmadienio svečiai.