Šveicariškas kriaušių pyragas su šokoladu

Po tikriausiai 4 metų vėl susitikome su vyno savamoksliais. Neįtikėtina, kaip bėga laikas, kiek visko įvyksta ir kaip kartu atrodo kad niekas nepasikeitė. Aš pakeičiau darbą ir persikrausčiau į savus namus, tarpe dar spėjusi pagyventi pas tėvus, kažkas susilaukė vaiko, kuriam jau dveji metai, kiti padirbėję užsienyje jau grįžo ir vėl ketina išvykti. Bet jausmas, tarsi paskutinis mūsų susitikimas buvo, na, gal prieš vasarą, bet tikrai ne tą vasarą prieš ketverius metus.

Kadangi ruduo šiemet  kaip niekad šiltas neskubėjome įjungti “raudono vyno rėžimo” ir nutarėme degustuoti baltus Sauvignon blanc iš skirtingų pasaulio kampelių – Naujosios Zelandijos Marlboro regiono, Pfalco Vokietijoje ar Pouilly Fume apeliacijos Prancūzijoje. Bet ne apie tai.. Kadangi būdavo įprasta jog prie degustacijos turime ir vakarienę, reikėjo ir deserto. Nusipirkau specialią tarto formą ir atrinkau šitą receptą iš Šveicariškos knygelės, kurią kažkada gavau nuo Dalios.

  • 150 g miltų
  • žiupsnelis druskos
  • 2 kaupini valg. šaukštai cukraus
  • 150 g sviesto (supjaustyto kubeliais)
  • didelio kiaušinio trynys
  • šaukštas citrinos sulčių
  • 150 g juodojo šokolado
  • 5-6 kriaušės (Arba kiek reikės, kad gražiai užpildytumėte pyrago formą)
  • 160 g grietinėlės
  • Didelis kiaušinis ir papildomai vienas trynys (gali būti du vidutiniai kiaušiniai arba kiaušinis ir du tryniai)
  • 4 šaukštai cukraus

Iš miltų, sviesto, druskos ir cukraus išmaišykite tešlą-trupinius (naudokite plakiklio susuktus atgalius) Įmuškite trynį, supilkite sultis ir išminkykite tešlą. Įsukę į maistinę plėvelę leiskite jai atšalti bent valandą-dvi.

Įkaitinkite orkaitę iki 200°C, tešlą iškočiokite ir išklokite ja tarto formą (galima pakeisti ir torto forma, bet ne taip gražu:)). Paviršių pabarstykite tarkuotu šokoladu, o ant viršaus išdėliokite kriaušes. Perpjaukite jas pusiau, išimkite sėklas ir šiek tiek įpjaukite, palikdami sujungtas gale. Tada kiek praskleiskite ir dėkite ant šokolado.

Grietinėlę išplakite su kiaušiniu, papildomu  tryniu ir cukrumi. Masę užpilkite ant kriaušių ir kepkit 10 min karštoje orkaitėje. Tada sumažinkite kaitrą iki 180°C ir palikite kepti dar 20 min. Patiekite atvėsintą su kokiu geru salduokliu, kava arba arbata.