Trupininis pyragas su uogiene kaip vaikystėje

Manau viena iš priežasčių, kodėl pradėjau gaminti buvo tai, jog mama užleido virtuvę mums su sese. Atrodė, kad mamai ta erdvė net kiek svetima, tačiau, kai mes išsikraustėme, įvyko perversmas ir ji atrado gaminimo džiaugsmus iš naujo – ruošia atsargas žiemai, kepa pyragus ir dalinasi receptais su draugėmis.

Vienas iš jos firminių yra šis labai paprastas pyragas – trupininis su uogiene. Man jis labai sekmadieniškas ir primenantis vaikystę, kai paruošus pamokas su šeima geri arbatą ir žiūri “Panoramą”:)

  • 200 g sviesto
  • 300 g miltų
  • 4 šaukštai cukraus
  • 8 šaukštai šalto vandens
  • Žiupsnis druskos
  • + uogienė
  • + kiaušinio plakinys aptepimui, jei darote raštus

Sutarkuoju sviestą, beriu miltus, cukrų ir druską, pilu vandenį. Rankomis suminkau tešlą ir  dedu į šaldytuvą, kad atvėstų. Palieku bent jau valandai, bet galima ir ilgiau.

Nedidelę dalį tešlos atidedu ir palieku šaldytuve dar kuriam laikui (iš jos darysiu trupinius), o kitą iškočioju, kad galėčiau ja iškloti kepimo formą.

Kepimo formoje įkloju sviestinio popieriaus, o jei neturiu, patepu sviestu, kloju tešlą ir patepu norima uogiene (juodieji serbentai, obuoliai, bruknės, slyvos ar pan – tinka visokios kokios mėgstate, geriau tirštesnės).

Ir tada ant viršaus trupinu likusį tešlos gabalėlį arba darau iš jo kokį nors raštą – priklausonuo laiko ir nuotaikos. Jei darau raštą, aptepu kiaušinio plakiniu.

 

 

Kepu iki 200oC laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie valandą (priklausys nuo to, ar naudosite didesnę kepimo formą, ar mažesnę ir koks bus apatinio sluoksnio storis).  Į pabaigą galima uždengti folija kad nesviltų ir dar padėti į žemesnę lentyną, kad geriau iškeptų dugnas. Jei visgi perpjovus atrodys, kad dugnas dar neiškepęs, drąsiai pakepkite dar.