Cannelloni su varške ir špinatais

Vilnius turi tą “problemą”, kad spontaniškai sugalvojęs nueiti kur skaniai pavalgyti ne visada gausi staliuką. Tad vieną vakarą su Vokietijos laikų draugėmis vos atradusios kur skaniai pavalgyti, kitą dieną nutarėme gamintis namuose.

Norėjosi kažko šilto, bet kartu lengvo, ir cannelloni su varške ir špinatais pasirodė kaip tik tai, ko reikia:) Laukiu kol merginos pasirodys ir kimbu į darbą.

Pomidorų pagrindas:

  • didelis indelis konservuotų pomidorų be odelės savo sultyse (~800 g)
  • pora skiltelių česnako
  • 1 svogūnas
  • Šaukštas rudojo cukraus
  • šiek tiek raudono vyno acto

Keptuvėje apkepame svogūną ir česnaką, supilame pomidorus, actą, cukrų, ir ant vidutinės ugnies troškiname apie 20 min.

Įdaras:

  • ~150 g šviežių špinatų
  • 1 svogūnas
  • šviežiai maltų pipirų
  • 500 g varškės (riebesnės)
  • šiek tiek grietinėlės
  • pakelis cannelloni makaronų (~500 g)

Špinatus nuplauname ir nusausiname.

Svogūną smulkiai supjaustome ir pakepame ant aliejaus. Sudedame špinatus ir uždengę pakepame, kol jie sukrenta. Sumetame viską į kapoklę ir susmulkiname (galima ir peiliu).

Špinatų masę sumaišome su varške, įpilame šiek tiek grietinėlės kad būtų kremiškesnė ir minkštesnė masė, pasūdome, įmalame šiek tiek pipirų ir šiuo įdaru prikemšame cannelloni vamzdelius.

Geriausias būdas kimšti yra konditerinis maišelis plačiu antgaliu ar tiesiog maišelis su prakirptu kampu. Aš naudojau konditerinį švirkštą. Irgi veikia. Sustatome cannelloni į kokį puodą ir “op op op” pripildome įdaru. Iš bėdos galima apsieiti ir su šaukšteliu, bet daug terliojimosi ir vargo.  Ir “op op op” nesigauna, šiek tiek ilgiau.

Béchamel’io (bešamelio:) padažas:

  • 50 g sviesto
  • 50 g miltų
  • 700 ml pieno
  •  šviežiai tarkuoto muskato riešuto
  • tarkuoto kietojo sūrio

Puode ištirpinkite sviestą ir į jį įmaišykite miltus. Gerai įmaišykite, ne šiaip, kad abi dalys susilietų į vieną masę ir nebūtų kokių pabirų miltų ar jų sankaupų:) Man atrodo, geriausia maišyti kokiu mediniu šaukštu.

Sumažinkite karštį iki vidutinio ar kiek mažesnio (~4 iš 9) ir įpilkite šiek tiek pieno ir sumaišykite vėl. Ir taip vis pamaišydami po truputį jį supilkite. Tik nepilkite viso iš karto, nes gausis pienas su plaukiojančiais miltų gabaliukais. Aš toliau maišau mediniu šaukštu, bet galite naudoti ir plakimo įrankį (tą rankinį, ne mikserį) – tada tikrai turėtų pavykti išvengti miltų sušokimo ir gauti vientisą kremišką padažą.

Kaitinant padažas vis tirštėja, todėl pamaišykite, kad neimtų svilti. Įtarkuokite šiek tiek muskato, pasūdykite ir įmalkite šiek tiek pipirų, galima paskaninti ir tarkuotu kietu sūriu.

Ir dar:

  • 2 pakeliai mocarelos
  • sviesto formai ištepti
  • druskos (visur reikės)

Formą ištriname sviestu ir supilame pomidorų padažą.

Ant jo išrikiuojame prikimštus cannelloni vamzdelius ir apipilame viską bešamelio padažu.

Ant viršaus sudėliojame supjaustytą mocarelą ir kepame 180°C įkaitintoje orkaitėje apie 30 min.