Cukinijų risotto su migdolais

Risotto kaip ir makaronai – įmanona begalė jų variantų ir visada gali būti skirtinga, tačiau tekstūra nesikeičia todėl ilgainiui vis vien atsibosta. Paskutį kartą dariau šitą su cukinija ir migdolais. Nieko ypatingo, tik dar vienas gmainimas iš to, kas buvo namuose.

  • 50g sviesto + dar šaukštas cukinijoms apkepti
  • šiek tiek alyvuogių aliejaus
  • Smulkiai pjaustytas svogūnas
  • Pora skiltelių česnako
  • Pora nedidelių cukinijų – viena sutarkuota burokine tarka, kita supjaustyta griežinėliais
  • 400 g risotto ryžių
  • 100 ml balto sauso vyno
  • vienos citrinos tarkuota žiievelė ir sultys
  • daržovių sultinio
  • 50 g tarkuoto parmezano
  • 150 g ricotta sūrio
  • Sauja migdolų drožlių

Risottoo gerai gaminti, kai tiksliai nežinai laiko, kada sėsite prie stalo, nes galima daug pasiruošti iš anksto, ir pabaigti ruošti iki reikiamo ryžių minkštumo jau tada, kai svečiai pradeda ragauti aperityvo užkandžius.

Pirmiausia dideliame puode ištirpinau sviesą, įpyliau šiek tiek alyvuogių aliejaus, įkaitinau ir sudėjau smulkintus svogūnus. Sumažinusi ugnį apkepiau iki suminkštėjo, sudėjau smulkintą česnaką ir dar apkeliau ikiviskad lengvai pagelto.

Tada, kaip visada, supilame ryžius, išmaišome, ir po poros minučių supilame vyną. Viskas sušnypščia, kiekviena ryžių kruopelė regis prisigeria vyno aramato, išmaišome, supilame citrinos sultis ir tada jau pradedame  piltį sultinį – samtis po samčio, pilame, išmaišome, palaukiame kol ryžiai jį sugers ir vėl.

Įpylę porą samčių sultinio sudedama tarkuotą cukiniją ir tęsiame gaminimą pildami sultinį. Kai ryžiau jau ima minkštėti sudedame dalį tarkuoto parmezano ir rikotta. Išmaišome ir paskaniname druska ir pipirais, įmaišome citrinos žievelę.

Keptuvėje įkaitiname sviestą ir apkepame pjaustytą cukiniją.

Migdolų drožles taip pat šiek tiek apskrduiname atskiroje keptuvėje.

Kai ryžiau jau minkšti ir kremiški, dedame jų kiekvienam valdytojui į lėkšę, pabarstome tarkuotu parmezanu, migdolų drožlėmis ir uždedame šiek tiek keptų cukinų. Ir viskas. Valgom su šaukštu:) Jokių peilių ir šakučių.