Daržovių troškinys arba Ratatouille, jei norite įmantriau

Vaikystėje daržovių troškinys buvo mano vienas nemėgstamiausių patiekalų. Man atrodo dėl to, kad būdavo beveik be druskos, ir gal dėl to dabar ją taip mėgstu. Bet iš visų vaikystės traumų galima išaugti, šią man regis irgi pavyko įveikti. Taigi sekmadienį savo noru ruošiau  daržovių ratatouille sekmadienio vakarienei:)

20161023_201925

  • 1 didelis svogūnas
  • 3  paprikos (raudona, geltona ir žalia)
  • Vidutinė cukinija
  • Baklažanas
  • 5 pomidorai
  • Ypač tyro alyvuogių aliejaus
  • Druskos
  • Šviežiai maltų pipirų
  • Pora skiltelių česnako
  • Šviežių petražolių
  • Šviežio ar džiovinto čiobrelio lapelių

Baklažaną nuplaukite, supjaustykite griežinėliais, sudėkite ant sviestiniu popieriumi išklotos skardos, aptepkite alyvuogių aliejumi iš abiejų pusių ir kepkite įkaitintoje orkaitėje sudėję apie pusvalandį. Viduryje kepimo, po 15 min. apverskite.

Cukinija, jei maža, tiesiog supjaustykite prikampėliais, jei didesnė, nulupkite, palikdami tiek šiek tiek žievės, išimkite sėklas ir tuomet sumulkimte į kubelius. Apkepkite ant alyvuogių aliejaus ketaus puode, kol gražiai pagels ir suminkštės. Atidėkite.

Tame pačiame puode ant to paties aliejaus, jei liko, apkepkite ir smulkiai supjaustytą svogūną, kol suminkštės. Jei trūksta, aliejaus įpilkite daugiau.

Paprikas perpjaukite, išimkite sėklytes ir supjaustykite kubeliais. Sudėkite į svogūnus ir viską apkepkite apie 10 min.

Pomidorus blanširuokite, nupulkite ir supjaustę kubeliais sudėkite į puodą pas svogūnus ir paprikas. Patroškinkite ketelą minučių, o tada sudėkite visas kitas daržoves, įspauskite česnako, paskaninkite čiobreliais, druska ir pipirais. Ir palikite troškinkis apie pusvalandį ar ilgiau.

Petražoles susmulkinkite – dalį jų įmaišykite į troškinį, o kitas palikite pabarstymui lėkštėje. Valgykite su šviežia duona, ryžiais ar tiesiog vieną – taip, kaip jus skaniausia:) tinka ir su baltu, ir su lengvu raudonu vynu.  20161023_202341

p.s.; ir pastebėkite – lekštėje tik šakutė, o lėkštė tai mano:/ kas čia per ženklas? (kas nežino, beveik viską valgau su šakute ir peiliu, išskyrus sriubą, kebabus, ledus, burgerius ir kitus “rankinius” maistus)