Mėsos pyragas su malta jautiena

Praėjusios Kalėdos mūsų namuose buvo dosnios, nes po eglute radome taip mano išsvajotą KitchenAid plaktuvą.Aišku, tiek nugyvenus be jo, atrodytų, kad galima ir apsieiti, bet aš TAIP džiaugiuosi, kad negaliu:)) nemeluosiu pasakydama, kad galiu su vaiku ant rankų  ir nesusitepus rankų išmintyti tešlą kišui (arba šiam pyragui:)  Kadangi dar nusipirkome ir mėsmalės priedą, tai irgi jau atrauda džiaugsmą pirkti internetu didelį “šmotą” mėsos, susimalti, ir panaudoti dalį iš karto, o kitą užšaldyti “juodai dienai. Tai čia toks reklaminis intro į šitą mėsos pyragą.

Trapi tešla

  • 130 g sviesto
  • 200 g miltų (paprastų kvietinių arba per pusę su viso grūdo spelta)
  • Šaukštelis obuolių ar balto vyno acto
  • žiupsnis druskos
  • 60 ml vandens (apie 4 valg. šaukštus)

 

Mėsos įdaras

  • 600 g maltos jautienos
  • 300 g svogūnų
  • 2 morkos
  • 2 saliero stiebai
  • skiltelė česnako
  • alyvuogių aliejaus kepimui
  • pora šaukštų sviesto kepimui
  • druska, pipirai
  • provanso žolelės
  • šaukštas pomidorų pastos
  • 100 ml vyšnių likerio ar sulčių
  • vandens
  • kiaušinis pyragui aptepti

Pirmiausia pasiruošiame tešlą. Sviestą supjaustome kubeliais ir sumaišome plakikliu su miltais iki trupinukų. Tada įdedame druskos, pilame actą ir vandenį ir išminkome tešlą. Paliekame šaldytuve 30 min ar valandai.

Į įkaitintą keptuvę įpilkite aliejaus, įdėkite sviesto ir apkepkite mėsą, kol nebeliks raudonų gabaliukų ir gražiai paruduos. paskaninkite druska ir pipirais ir atidėkite į šalį.

Kol kepa mėsa pasiruoškite daržoves – nulupkite ir supjaustykite mažais kubeliais (svogūnai, česnakas, morkos, salierai)

Toje pačioje keptuvėje, kur kepė mėsa,  įdėję dar sviesto ir aliejaus apkepkite daržoves. Jos turėtų suminkštėti, kiek parusti. Paskaninkite druska, ir pipirais, sudėkite mėsą, džiovintas žoleles, pomidorų pastą, supilkite likerį ar sultis, įpilkite apie 100 ml vandens ir viską patroškinkite apie 20 min. Paragaukite, ar nieko netrūksta.

Pyragui kepti naudojau savo torto formą, nuimamais kraštais – dugną išklojau kepimo popieriumi, o šonus patepiau sviestu. 2/3 tešlos iškočiokite ir išklokite ja kepimo formos dugną ir kraštus (geriau kraštuose per daug nei per mažai). Sudėkite įdarą ir tada iškočioję likusią tešlą – uždenkite. Kraštus užlenkite ir užspauskite, kad suliptų, o per vidurį padarykite skylę (1-2cm) garui išeit. Pamoka – skylę geriau daryti prieš klojant tešlą ant įdaro, bet viskas įmanoma:)

 

Aptepkite išplaktu kiaušiniu ir kepkite 200 laipsnių orkaitėje apie 45 minutes.