Quiche su mangoldais ir pomidorais

…ar buvai sustojęs paklausyti kaip krenta lapai? dar tik patys pirmi, bet jau krenta… jie suteikia gatvėms rudeniško kvapo ir primena, kad žemė sukasi, kad vėl atėjo metas, kai teks pamiršti pievų ir šlapio asfalto kvapą. 
Geriausias oras – dargana. Ir lietus, vis dažniau drėkinantis akis… ir vejas, plaikstantis plaukus ir sujaukiantis mintis… Tai yra ruduo. Visai ne niūrus, tik šiek tiek melancholiškas ir labai romantiškas.

Vaikystėje su Barbora mėgdavome sakyti, kad ne pavasaris yra meilės metas, o ruduo. Gal dėl to tiek esu prirašiusi visokių tekstukų apie krentančius lapus, vėją plaukuse, saulės atokaitą.. ir iš tikro, gražus tas ruduo. Ir virtuvėje jis man patinka, nes yra tiek tikro maisto improvizacijoms:)

Šį kartą mangoldai ir pomidorai vietoj kokių salotų susimaišė su  kiaušiniais iš to pačio kaimo ir virto quiche’u:)

20160919_205327

Tešlai:

  • 125 g miltų (naudojau spelta viso grūdo šį kartą)
  • 2 valg.šaukštai krakmolo
  • 60 g sviesto
  • pusė arb.šaukštelio druskos
  • 2 valg.šaukštai vandens
  • 2 didelių kiaušinių tryniai

Įradui:

  • Mangoldų lapai
  • skiltelė česnako
  • keli pomidorai (3-4) pomidorai
  • druska, pipirai
  • žiupsnis raudonėlio
  • 300 ml grietinės (arba 175 ml grietinės ir 125 ml pieno)
  • 2 dideli kiaušiniai

Sumaišykite miltus, krakmolą ir sviestą iki trupinukų. Druską ištirpinkite vandenyje ir sudėkite į miltus. Taip pat ir kiaušinių trynius. Suminkykite tešlą ir palikite bent valandai šaldytuve (ar šaldiklyje) atvėsti.

Kol tešla šals, pasiruoškite įdarą. Mangoldus nuplaukite, supjaustykite ir apkepkite ant sviesto ar aliejaus su šiek tiek druskos ir česnako.

Norimo dydžio torto formos su nuimamais kraštais dugną išklokite popieriumi, o šonus aptepkite sviestu. Atvėsusią tešlą iškočiokite ir išklokite ja torto formą. Uždenkite popieriumi ar folija ir paberkite kažką sunkesnio (pupų, ryžių ar dar kokių ir kepkite apie 10 minučių  iki 200°C įkaitintoje orkaitėje.

Šalia ant grotelių ar kepimo skardos sudėkite pomidorus – kol keps tešla, pomidorai taip pat apkeps ir galėsite lengviau nulupti odeles.

Išimkite tešlą iš orkaitės, nuimkite foliją ar popierių su svoriu ir sudėkite ant tešlos mangoldus.

Pomidorus nulupkite, perpjaukite pusiau ir sudėkite ant mangoldų.

Kiaušinius išplakite su grietine (ir pienu), pasūdykite, įmalkite šiek tiek pipirų, įdėkite žiupsnį raudonėlio. Plakinį užpilkite ant mangoldų ir pomidorų ir kepkite viską orkaitėje apie 30 min., kol gražiai pagels.

Išimkite iš orkaitės, atsargiai nuimkite formos šonus ir galite pjaustyti :) 20160919_210133