Špinatų ir varškės lazanija

Ir vėl sekmadienis. Ir vėl po mokslų gaminu vakarienę. Ir vėl iš to, ką randu spintelėse ir šaldytuve, nes jei išeičiau į parduotuvę, tikrai jau gautųsi mokslų vengimas (plačiau apie tai prie praėjusio sekmadienio vakarienės  – cannelloni su brokoliais ir baravykais).

Taip sutapo, kad maistas ir vėl gavosi makaroniškas. Sakysite – nelabai sveika? Bet ai. Svarbu kiek suvalgai, o ne ką:) Galima pasiguosti, kad be mėsos, su špinatai ir varške, ir su razavais miltais vietoj paprastų:)

Taigi pradedu nuo Béchamel’io (bešamelio) padažo:

  • 50 g sviesto
  • 50 g razavų (speltos viso grūdo) miltų
  • 500 ml pieno

Puode ištirpinkite sviestą ir į jį įmaišykite miltus. Gerai įmaišykite mediniu šaukštu,  kad nebūtų kokių pabirų miltų ar jų sankaupų. Sumažinkite karštį iki vidutinio ir įpilkite šiek tiek pieno ir sumaišykite vėl. Ir taip vis pamaišydami po truputį jį supilkite. Tik nepilkite viso iš karto, nes gausis pienas su plaukiojančiais miltų gabaliukais. Jei gumuliukų visgi atsiranda, medinį šaukštą pakeiskite rankiniu plaktuvu. Kaitinant padažas vis tirštėja, todėl pamaišykite, kad neimtų svilti. Pasūdykite.

Kitos dalys:

  • du svogūnai
  • pora skiltelių česnako
  • šaukšto ghee sviesto ar alyvuogių aliejaus kepimui
  • ~200 g šaldytų arba šviežių špinatų
  • pimentón (tokia ispaniška rūkyta papirka)
  • muskato
  • 250 g varškės
  • 2 šaukštai grietinės ar pieni
  • 2 kiaušiniai

Ant sviesto pakepkite smulkiai supjaustytą svogūną ir česnaką. Nesuskrudinkite, tegu suminkštėja. Tada sudėkite špinatus, pakepkite, kad sukristų, suminkštėtų. Paskaninkite druska, pipirais, pimentón, patarkuokite muskato.

Varškę ištrinkite su kiaušinio tryniais ir grietine ar pienu. Pasūdykite. Baltymus išplakite iki standžių putų ir įmaišykite į varškę.

Kepimo formą ištepkite sviestu, dugną patepkite bešamelio padažu ir išklokite lazanijos lakštais. Ant jų paskirstykite pusę varškės masės, o ant jos – pusę špinatų. Tada vėl – lazanijos lakštai, varškė, špinatai. Galiausiai – dar vienas lazanijos lakštų sluoksis, kurį paslepiame po bešamelio padažu.

Kepkite ~180ºC orkaitėje apie pusvalandį. Į pabaigą pabarstykite tarkuotu sūriu ir baikite kepti, kol gražiai apskrus.

Skanios vakarienės!

Tradicinės lazanijos receptas čia