Vištienos kulšelės ir kumpeliai su troškintais kopūstais

Liko tik du mėnesiai iki Kalėdų, ir nors toks auksinis ruduo, jau po truputį imu jų laukti – ypač to ruošimosi, kai virtuvė pilna garų, prijuostės miltuotos, ir skamba kalėdinė muzika:)

Prie ko čia ta vištiena su kopūstais ir Kalėdos? Nes sekmadienį pajutau tą ruošimosi kvapą virtuvėje – grybai, troškinti kopūstai – paprasti dalykai, be kurių neapsieina Kūčių stalas.

Taigi aną sekmadienį ryte į užsukau į Maximą ieškoti įkvėpimo vakarienei. Pradžioje galvojau apie kažką įmantresnio, pvz. quinoa įdarytas cukinijas, bet.. gerai gerai, prisipažinsiu, pamačiau akciją vištienai ir nutariau, kad tos cukinijos gali palaukti kitos dienos. O kadangi krepšelyje jau buvau įsidėjusi raugintų kopūstų indelį (serijos “Linkėjimai iš kaimo” tarp kitko labai neblogi), nutariau, kad tai ir bus šios dienos kombinacija. Labai paprasta, naminė.

Į puodą nukeliavo:

  • Ketvirtis šviežio kopūsto, kurį radau šaldytuve
  • Kiek daugiau nei pusę kibirėlio raugintų kopūstų
  • Porą morkų
  • Šiek tiek kmynų
  • Vištienos ketvirčiai (tiek kiek suvalgysite)
  • Česnakas
  • Rozmarinas
  • Kuminas, malti čili pipirai, druska, pipirai

Papildomai iš natūralaus jogurto ir krienų sumaišiau padažiuką.

Taigi:

Pirmiausia pamarinavau vištieną. Perpjoviau (ar geriau sakyti perlaužiau) tuos ketvirčius į dvi dalis, kad šlaunelė ir kumpelis būtų atskirai, pabarčiau druska ir pipirais, ištryniau smulkiai pjaustytu česnaku, dar šiek tiek kumino ir čili pipirų. Turėjau  pačios padžiovinto rozmarino, tad jo lapelių irgi nuskabiau ir įmaišiau tarp mėsos gabalėlių.  Vištieną padėjau į šaldytuvą valandėlei (jei turite laiko, jei ne, nieko tokio) ir ėmiausi kitų darbų.

Orkaitę įkaitinau iki 180°C.

Šviežią kopūstą smulkiai supjausčiau ir sumaišiau su raugintu jo broliu. Nuskutau porą kaimiškų morkų ir sutarkavusi taip pat sumaišiau špižiniame puode kartu su kopūstais. Pabarsčiau šiek tiek kmynų, užpyliau šilto vandens ir įdėjau į orkaitę troškintis. Vėliau laiks nuo laiko patikrindavau, šiek tiek permaišydavau, pasūdžiau.

Vištieną išdėliojau į tokią specialią skardą ant grotelių, po kuriomis gali įpilti vandens. Tada riebaliukai sau varva, neprikepa, o vištiena lieka ne tokia riebi.

Taip vištiena kepė gal kokią 1,5-2 valandas. Porą kartų gabaliukus apverčiau, kad pakeptų iš visų pusių. Kai jau atrodė beveik gera ir apskrudusi, sudėjau į puodą ir leidau pailsėti ant kopūstų kol padengiau stalą ir paruošiau krienų padažiuką.

Jeigu krienai stipresni, dėkite daugiau jogurto, jei pakankamai švelnūs – daugiau krienų. Ragaukite:)

zikos.

Ir viskas. Vyną priderinome iš Piemonto parsivežtą lengvą raudoną Cantina La Maranzana Trabucco, Barbera d’Asti Superiore DOCG. Nepamirškite įsijungti gražios muzikos.