Kai buvome Languedoc’e tikriausiai atradau savo mėgstamiausias alyvuoges, pavadinimu Lucques. Jos tokios – wow!!! mėnuliuko formos, traškios, puikios. Dar neradau, kur jų galima įsigyti pas mus, bet buvau išsaugojusi jų stiklainiuką pavaišinti draugus per galų gale suorganizuotą vakarėlį ir patiekti drauge su kir royal aperityvui. Visgi nugalėjo lietuviškas bruožas paruošti “kažką dar” todėl suieškojau Languedoc užteplėlės receptą – ir negali nepagaminti, kai taip paprasta:)
- Puodelis alyvuogių (prinokusių, aš naudojau Kalamata)
- 2 ančiuvių file (aliejuje)
- 3 skiltelės česnako
- 2 valg. šaukštai kaparėlių
- 1 valg. šaukštas citrinos sulčių (apie pusė citrinos)
- 2valg. šaukštas alyvuogių aliejaus
Česnaką nulupkite ir kartu su alyvuogėmis, ančiuviais, kaparėlių, citrinos sultimis ir aliejumi sudėkite į smulkintuvą ir sukapokite iki norimos konsistencijos arba trinkite blenderiu.
Aš stengiausi sutrinti ne per smulkiai, kad nebūtų košė, o dar šiek tiek jaustųsi alyvuogių gabaliukai. Jeigu norite skystesnės užtepėlės, įpilkite papildomai šaukštą ar du alyvuogių aliejaus.
Patiekti kaip aperityvą ar starterį su paskrudinta prancūziška duona.