Sigės tėčio Vytauto duona

Su Sige kartu mokėmės nuo 9 klasės. Abi fizikų dukros tiksliųjų mokslų mokykloje, tačiau nei viena fizike taip ir netapome.

Visgi kiek save pamenu, šia profesija visada žavėjomės. Universalūs tie fizikai, ir finansuose, ir politikoje, ir psichologai, ir IT, ir “tiesiog” įmonių vadovai – kur be pažvelgsi. O Vytautas, Sigės tėtis, dar ir kepa labai skanią duoną!

Nežinau, kiek metų turėjau šitą Vytauto duonos receptą iki kol galų gale atėjo jo diena. Nutariau, jog užteks kepti pagal tą patį savo receptą. Reikia išbandyti kažką naujo ir pasidalinti su Jumis. Visgi ką tik prasidėjo nauji metai:) Geras laikas naujiems geriems dalykams.

  • Sauja džiovintų spanguolių
  • Po 1/2 stiklinės
    • saulėgrąžų
    • moliūgo sėklų
    • kviečių sėlenų
    • avižinių dribsnių
    • linų sėmenų
    • sezamo
    • cukraus (galima pakeisti šaukštu medaus ir 1/4 stiklinės cukraus)
  • 2 valg. šaukštai kmynų
  • 1 valg. šaukštas druskos
  • 0,5 l vandens
  • 250 g kvietinių miltų
  • 250 g ruginių miltų
  • Duonos raugo

Nors tai nebuvo nurodyta receptą, raugą visų pirma užpyliau 100 ml vandens ir 100 g ruginių miltų, išmaišiau ir palikau atsigauti.

Tuomet sudėjau viską iš eilės, permaišiau, tada dalimis supyliau vandenį ir miltus iki gavosi viena graži masė.

Mano tradicinis duonos receptas minkosi rankomis, bet čia masė gan lipni, tad tiesiog ją sukrėčiau į formas (gaunasi dvi duonos, tad jei nėra kam valgyti, darykite iš pusės kiekio) ir palikau pakilti per naktį.

AAA! nepamirškite atsidėti raugo kitam kartui, kaip iš pradžių padariau aš:)

Kitą dieną kepiau apie 1 val. 15 min 190 °C orkaitėje.

Labai labai skanu. Dabar kurį laiką manau kepsiu šią duoną:)