Šližikai (Kūčiukai)

Paskutinius kelerius metus nei vienos Kūčios neapsiėjo be mano naminių šližikų pagal Šarūno receptą. Gal ir ne patys tinkamiausi pasninkui, su pienu ir kiaušiniais, užtat tikrai skanūs, nesubliūkšta aguonų piene, ir  svarbiausia, rankų darbo, su meile:)

Kartais gal verta ignoruoti porą mažų “neigiamų” dalykų ir turėti extra gerų;)

  • 2 stiklinės pieno
  • 1 stiklinė cukraus
  • 2 kiaušiniai
  • pakelis sausų mielių (arba 25 g tradicinių)
  • 2 valg. šaukštai aliejaus
  • 100 g ištirpinto sviesto
  • ½  arbatinio šaukštuko druskos
  • aguonų
  • vanilinio cukraus
  • miltų

Mielių paruošimas 

Dubenėlyje ištrinti mieles su 1 valg. šaukštu cukraus, tada supilti 3 šaukštus šilto pieno ir 2 šaukštus miltų ir išmaišyti, kad gautųsi skysta masė, uždengti ir palikti šiltai, kad iškiltų 2 kartus.

Šiltai dėkite į šilto vandens vonelę ar į orkaitę ant minimalios temperatūros.

Tešla

Mieles supilti į 2 stiklines pieno, išmaišyti ir dėti kitas dalis. Maišyt iki vientisos masės, po truputį dedant miltus. Pradžioje maišau rankiniu plakikliu, paskui mediniu šaukštu, galiausiai rankomis suminkau tešlą. Palikti kelioms valandos pailsėti ir pakilti

Tada įsijunkite mėgstamiausią kalėdinę muziką, kočiokite rankomis juosteles ir pjaustykite norimo dydžio šližikus.

Tegu tešla būna  šiltai, kol jūs dirbsite.

Kepti ~170 laipsnių orkaitėje, kol bus gražiai pageltę.