Bobotie. Maltos mėsos apkepas iš pietų Afrikos

Šį kartą noriu pasidalinti su Jumis receptu, kurį jau porą metų buvau nusižiūrėjusi, bet vis neprisiruošdavau pagaminti – tai pamiršdavau, tai atrodė, kad maltą mėsą geriau sunaudoti lazanijai ar kotletams. Bet iš tikro, šitas pietų Afrikos patiekalas drąsiai gali būti dar vienu “standartiniu” patiekalu, kai šaldytuve turite faršo.

Reikės:

  • 50 g baltos duonos
  • 100 g raudonojo svogūno (galima pakeisti ir paprastu baltuoju)
  • 1 skiltelės česnako
  • Šiek tiek šviežio imbiero (arba pakeiskite maltu)
  • aliejaus kepimui
  • 500 g maltos mėsos (jautienos ir kiaulienos miksas tiks geriausiai)
  • 2 valg. š. pomidorų pastos
  • 1 valg. š. aštraus kario miltelių (jei neturite, keiskite prieskonių mišiniu su kariu, aitriąją paprika, kurkuma)
  • 1 arb. š. cinamono
    druskos
  • skardinė smulkintų pomidorų (400 g)
  • 2 valg. šaukštai uogienės (aš naudojau ne tokią saldžią, agrastų, tikrų ir serbentai, figos, slyvos)
  • 3 valg. šaukštai žaliosios citrinos sulčių
  • Šviežiai maltų pipirų
  • 2 kiaušinių
  • 50 g grietinėlės
  • keli lauro lapai papuošimui

Patiekti šalia: ryžiai ir migdolų drožlės.

 

Pirmiausia pasiruošiame maltą mėsą.

Duoną apie 10 min brinkiname vandenyje. Tuo tarpu aliejuje apkepame smulkiai pjaustytą svogūną, česnaką, imbierą.

Duoną išimame iš vandens, nusunkiame, susmulkiname, jei reikia, ir sumaišome su malta mėsa, pomidorų pasta, kario milteliais, cinamonu ir šaukšteliu druskos. Apkepame  su aliejumi įkaitintoje  keptuvėje iki apskrudimo. Tuomet įmaišome keptus svogūnus, uogienę ir konservuotus pomidorus ir dar apie 10 minučių patroškiname neuždengtoje keptuvėje, kad masė būtų kaip tirštas padažas.  Paskaniname žaliosios citrinos sultimis,  pipirais ir druska, jei reikia, ir paskirstome apkepo formoje.

Galiausiai kiaušinius išplakame su grietinėle ir užpilame ant maltos mėsos. Padekoruojame lauro lapais ir kepame iki 180°C įkaitintoje orkaitėje  apie 20-30 min, kol gražiai pagelsta.

Valgome su ryžiais. Ryžius išverdame pagal visus nurodymus (svarbiausia, ne per daug vandens, kad būtų birūs) ir sumaišome su keptuvėje be riebalų paskrudintomis migdolų drožlėmis.