Alsto svogūnų sriuba au gratin arba tiesiog kitokia svogūnų sriuba

Neseniai gamindama prilupau kiek per daug svogūnų. Liko bent 8 galvutės, o išmesti aš negaliu, kažkaip gaila. Kita vertus, man net patinka, kai būna maisto, kurį “reikia” sunaudoti – tai savotiškai įkvepia išbandyti kažką naujo. Įsitaisau tada ant sofos su krūvom knygų ir žurnalų, receptų sąsiuviniais ir vartau jas, skaitau  rodyklę (“index”) ieškodama patiekalų su tuo ingridientu, kuris kaip priekaištas guli šaldytuve ir liūdi nevalgomas.

Su svogūnais visgi buvo kitaip:) Iš karto buvo aišku,  kad virsiu svogūnų sriubą, ir jau žinojau, kurioje knygoje galiu pasitikslinti jos receptą. Bet apsigalvojau. Ir nutariau ją virti visai kitaip, nei įprasta, pagal belgišką technologiją.

Ši sriuba nuo tradicinės svogūnų sriubos skiriasi tuo, kad yra trinta, ir sudėtyje yra bulvė, o be sultinio dar naudojamas calvados’as arba alus.

Alstas yra miestas rytų Flandrijoje, Belgijoje, ir kaip sako mano Belgų ir Olandų maisto knyga, alstiečiai garsėja kaip svogūnų augintojai ir šią sriubą pateikia kitą dieną po naujų metų ar karnavalo kaip vaistą nuo pagirių.

  • 800 g svogūnų
  • 200 g bulvių (~5 mažos ar pora vidutinių)
  • 4 česnako skiltelės
  • 50 g  sviesto
  • 1 l jautienos ar kito sultinio*
  • 45 ml calvados’o arba konjako
  • porą šakelių šviežio čiobrelio
  • pora lauro lapų
  • šviežiai maltų pipirų
  • smulkintų petražolių pabarstymui
  • Gruyere sūrios
  • Bagetės

Svogūnus supjausykite kubeliais ir kepkite didelėje ketuvėje ar puose ant ištirpinto sviesto apie 10 min, kol lengvai karamelizuosis. Vis pamaišykite kad nesviltų.

Tuomet sudėkite smulkiai pjaustytą česnaką ir dar minutę pakepkite drauge su svogūnais.

Galiausiai sudėkite kubeliais supjaustytas bulves, sumaišykite ir užpilkite Calvados’u ar konjaku, ir patroškinkite apie 3 minutes.

Tada supilkite sultinį (arba alų ir sultinį, jei naudosite ne Calvados, žr.*apačioje), įdėkite lauro lapus ir čiobrelį ir užvirkite. Tuomet sumažinkite ugnį ir troškinkite apie pusvalandį.

Galiausiai išimkite žoleles ir viską sutrinkite blenderiu. Jei bijote, kad bus per skysta, nupilkite dalį sultinio, bet pasilikite, kad galėtumėte “sugrąžinti”. O jei atrodys, kad per tiršta, įpilkite šiek tiek vandens.

Dabar atėjo laikas druskai ir pipirams. Kiekių nenurodau, nes viskas priklauso nuo to, kokį sultinį naudojote.

Į lėkštės dugną pabarstykite šviežiai tarkuoto sūrio, įdėkite apskrudintą riekę bagetės ar kitos “ilgos” duonos, užpilkite sriuba. Sriubos viršų pabarstykite sūriu ir 5-10 min dėkite į orkaitę, kad sūris išsilydytų, o sriuba taptų “pokšinti”:) Pabarstykite  petražolėmis ir valgykite:)

>> kitas variantas patiekti sriubą >> sutrynus ją pašildyti, jei reikia, pilti į lėkštę ir pabarstyti sūriu bei petražolėmis. Galima dėti duonos skrebučių (kvadratėlių) ant viršaus, arba pateikti skrudintos duonos šalia.

* Sultinį galite pakeisti sultinio ir alaus mišiniu 1:1 (t.y. 0,5l sultinio ir 0,5 l alaus, belgai siūlo Rodenbach). Jei naudosite alų, calvados nereikia.