Black afgano. Šokoladinis pyragas su čili.

Šokoladinis pyragas man visada asocijavosi su meile.

Pirmasis, kurį iškepiau ir kepiau kelis metus, buvo pagal receptą nuo vokiško kepimo miltelių pakelio nugarėlės ir vadinosi “Louise”. Ruošdavau jį  iš visos širdies atlikdama kiekvieną žingsnį – nuo šokolado tarkavimo iki baltymų išplakimo, atsargiai įmaišant juos į tirštą šokolado ir sviesto masę, mintyse jau matydama, kaip pradžiuginsiu  per kelis namus gyvenusį draugą, mėgusį tuos mano pyragus, ir kaip besivaišindami vėl  kalbėsime apie kepyklėlę Berlyne prie kanalo ir kitas vaikiškas svajones.

Šito recepto nekepiau jau n metų. Matyt kaip su laiku, išsipildančiomis svajonėms ir dūžtančiomis iliuzijomis keičiasi meilės supratimas, taip kartu keičiasi ir skoniai, receptai. Iki kol randi tą vienintelį. Bet pagrindas išlieka tas pats – šokoladas.

Šį sekmadienį mano meilės jausmas toks, kad norisi kažko tikrai juodo, klampaus, aštraus, ne saldaus, tikro.

Šokoladas meilei, čili aistrai, riešutai tiems akmenukams kelyje ir tikėjimui, kad visus juos gali surinkti ir nukloti grindinį, skirtą eiti dviese, rudas cukrus todėl, kad niekas gyvenime nėra tik balta.

Tinka, jei labai mylite ir trokštate palepinti, arba jei norite atsisveikinti  su tais dalykais, kurie buvo, tam, kad iškeptumėte kažką gero naujam meilės etapui.



Meilės sudedamosios dalys:

  • 200 g  pačio juodžiausi šokolado (juodžiausias kurį radau buvo 82%)
  • 40 g  šokolado iš 100% kakavos (naive šokolado kakava)
  • 4 valg. šaukštai vandens
  • 150 g rudojo cukraus
  • 180 g sviesto (kambario temperatūros)
  • 1 čili pipiras
  • 4 valg šaukštai miltų
  • 30 g maltų migdolų
  • peilio galiukas kepimo miltelių
  • 100 g smulkintų migdolų
  • 5 kiaušiniai
  • Cukraus pudros pabarstyti

Ką su tuo daryti?

Į šilto vandens vonelę įstatome indą ir jame tirpiname sulaužytą šokoladą, įpylę tuos kelis šaukštus vandens. Tirpiname iš lėto kaitindami ir pamaišydami.

Pilame cukrų, sumaišome, kad taip pat ištirptų šokolade, kaip kartais meilėje ištirpstame ir mes patys.

Čili pipirą perpjovę pusiau išimame sėklytes, ir smulkiai supjaustome. Sutriname blenderiu su šiek tiek sviesto, iki beveik nelieka atskirų čili gabaliukų.

Šią masę ir visą kitą sviestą, supjaustytą gabalėliais,  po truputį dedame į dar šiltą šokoladą, maišome, tirpiname, dedame dar, iki visas sviestas ištirpęs.

Maišyti geriausia silikonine mentele, nuo kraštų nukabinant prikibusius likučius, atkeliant nuo apačios.

Į šokoladą dedame miltus, kepimo miltelius ir  maltus migdolus. Tegu suteikia mūsų meilei tvirtumo, kūno.

Po vieną įmaišome kiaušinių trynius, o baltymus atidedame, kad po to galėtume suplakti juos iki standžių putų, tokių, kaip tos svajonės ir iliuzijos – purių, lengvų, bent niekaip nesubliūkštančių.

Išplaktus baltymus į šokolado masę sudedame atsargiai. Nors jie ir prapuola bendroje masėje, jų indėlis labai svarbus.

Migdolai. Meilės akmenukai. Juos sukapojame ir apie porą minučių ant vidutinės ugnies pakepiname ant keptuvės (! be jokių riebalų), tam, kad įgautų daugiau riešutiškumo.

Viskas. Beliko iškepti orkaitėje įkaitintoje iki 180°C, ~40 minučių. 

027