Marcipaninis obuolių pyragas Kalėdų belaukiant

Ir vėl sekmadienis. Ir vėl laikas pyragui. Šį kartą ne apie meilę, bet apie tikėjimą, stebuklų laukimą ir namų šilumą.

Rytas nuskambėjo rugsėjui neįprastais akordais – Lietuvos radijas analizuodamas vieno JAV kompozitoriaus kūrybą  grojo bent tris kalėdines dainas. O tai padiktavo temą pyragui – marcipanai.  Jie man visad primena Vokietiją ir Kalėdas, ir kartu visi šie trys dalykai primena vienas kitą:

Marcipanas ir Vokietija

Raudome popierėlyje įsukti Niederegger Lübecko marcipanai buvo skaniausios lauktuvės iš giminių vokiečių, o ir lankantis pas juos lankantis visada būdavo padėta lėkštė su saldainiais, iš kurios marcipaniniai dingdavo pirmiausia. O kaip kitaip, jeigu toks nuostabus jausmas kai tarp dantų trakštelėjus juodam šokoladui pajunti marcipano minkštumą ir ir purumą.

Vokietija ir Kalėdos

Turbūt nėra miestelio Vokietijoje, kur gruodžio mėnesį nevyktų Weihnachtsmarkt – Kalėdų turgus su  karštu vynu ir kepintais migdolais, besišypsančiais pardavėjais ir raudonosiais miestiečiais skambant Kalėdų muzikai pirštiniuotose rankose gniaužiančiais “firminius” bato formos puodelius. Gaila, bet Vilniui iki to dar reikia užaugti, tačiau tikiu kad ateis ta diena:)

Tuo tarpu visad svajojau sugrįžti į Kalėdinę Vokietija ir vėl pajusti tą dvasią. Ir šiemet toms svajonės panašu kad lemta išsipildyti! Stebuklų metas ir aš jau laukiu Kalėdų! 

Kalėdos ir Marcipanas

Tikrai ne dėl raudono popierėlio:)

Bet šitas ryšys irgi gan vokiškas, nes jau kelerius metus nei vienos šventės neapsiena be sesės kepamo tradicinio Weihnachtsstollen pyrago su marcipanu, džiovintais vaisiais ir graikiniais riešutais. Kad ir kaip man patiktų visas Kūčių dienos ruošimasis ir pati vakarienė, dievinu tą akimirką,  kai grįžus po mišių iš Katedros tėvelis atidaro geriausio vyno butelį ir skambant Andrea Bocelli kalėdų koncertui vaišinamės Rūtos pyragu. Taip norisi tada sustabdyti akimirką ir tiesiog gyventi tame stebuklo laukime.

O belaukiant tų švenčių Thomas Phillps parduotuvėje galima nusipirkti tradicinių kalėdinių “Dominosteine”  – puikiai sujungiančių meduolį, marcipaną ir žele (jau mačiau parduoda:)

Jei trumpai – labai mėgstu Kalėdas, marcipanus ir Vokietiją:)

Sugalvojusi kepti šitą pyragą, žinojau, kad noriu juo dalintis su šeima. Juk Kalėdos! O mano šeima labai didelė, ne visa pagrįsta giminystės ryšiais, bet užtat iš labai svarbių žmonių, kurie patys yra kaip Kalėdų stebuklai.

Tešla:

  • 300 g miltų
  • 50 g krakmolo
  • 1 arb. š. kepimo miltelių
  • 150 g smulkaus cukraus
  • vanilinio cukraus
  • žiupsnis druskos
  • 2 kiaušiniai
  • 150 g sviesto (kambario temperatūros)

Marcipanų masė:

  • 200 g marcipano
  • 1 kiaušinio trynys
  • ½ valg. šaukšto miltų

Įdaras:

  • obuolių
  • 1 arb. š. cinamono
  • 75 g kapotų migdolų
  • ~3  valg. š. krakmolo
  • 5 valg. š. abrikosų ar kito džemo/tirštos uogienės (pvz.; juodųjų serbentų, apelsinių)
  • 2 valg. š. Cointreau (*tiktų ir romas)

Ir:

Cukraus pudros pabarstymui

Darbas:

Sausas dalis rankomis sumaišome su sviestu iki turime trupinius. Į juos supilame išplaktus kiaušinius ir suminkome tešlą, kurią įsukę į maistinę plėvelę paliekame šaldytuve iki suruošime visa kita.

Apvalią kepimo formą išklojame sviestiniu popieriumi. Iškočiojame tešlą ir dedame ją į formą. Tešlos krašteliai turi dengti ir skardos sieneles  t.y. suformuoti tarsi dubenį.

*galima daryti ir taip – iškočioji tešlą, užkloji ant jos sviestinį popierių, uždedi skardos dugną ir apverti viską aukštyn kojom ir įstatai į kepimo formos sieneles – tešla jau skardoje:)

Marcipanų masę, trynį ir miltus sutriname blenderiu ir paskirstome ant tešlos. Šakute padarome skylutes.

Obuolius nulupame, supjaustome skiltelėmis (2-3 mm), be sėklų. Visas kitas dalis sumaišome ir į juos sudedame obuolius, permaišome ir sukrauname ant marcipanų. Išlyginame.

Pyragą kepame iki 200°C įkaitintoje orkaitėje 25 min  ir tada dar apie 30 min perdėję į lygiu žemesnę lentyną tam,  kad šiek tiek labiau sukietėtų apačia. Svarbu stebėti, nes viskas priklauso ir nuo orkaitės, kepimo formos ir kitų faktorių:)  Jei ima svilti viršus, užklojame aliuminio folija.

Vežamės į svečius, barstome cukraus pudra ir ragaujame. Tinka su atšaldytu late harvest vynu, baileys, arbatėle ir tiesiog vienas.