Ryžiai su krevetėmis

Birželio pradžioje turiu egzaminą, kuriam labai sunku ruoštis. Ačiū Dievui, kad kaip tik dabar prireikia atitirpinti jau mėnesį stipriai ledais apaugusią šaldymo kamerą (puiki proga peržiūrėti visas sukauptas atsargas), padžiauti skalbinius,  atidėti nenaudojamus virtuvinius rakandus kam nors dovanų, nuvažiuoti pas tėvus paimti kaimo gerybių ir jas išvežioti draugams , ir ačiū Dievui, kad žmogui reikia valgyti:)

Taigi pas tėvus užsukau tik minutėlei, bet likau “prie plytos”, gaminanti ryžius su krevetėm. Nes makaronus, kuriuos  norėjo gaminti mama išdėjau į šuns dienas (gi čia iš paprastų, o ne kietagrūdžių kviečių miltų – nevalgysiu. Taip taip, po to patirto šoko skaitant dietų aprašymus internete aną savaitę nutariau tiesiog sveikiau maitintis, o šitą makaronų sudėties pamoką išmokau jau seniau iš vieno išmanančio pono).

Užtat randu iš pietų Prancūzijos Aude regiono atvežtą raudonųjų ir baltų ryžių duo (tinka ir kitokie, bet rinkitės pailgus, gerus ryžius, juk sau:). Dar turim šaldytų krevečių. Svogūnas. Česnakas. Gal yra  žirnelių? Būtų galima paimprovizuoti Paella tema, bet ne, nėra. Užtat yra morkų. Ir šaldytų petražolių. Ir pusė citrinos.

Taigi:

  • Ryžiai
  • Krevetės
  • Svogūnas
  • Česnakas
  • Morkos
  • Petražolės
  • Citrina

Ryžius perplaunu tris-keturis kartus, kad vanduo būtų švarus.Taip turime biresnius ryžius, mažiau bereikalingo krakmolo, o vitaminų tikrai neišplausite:)

Kadangi galutinį variantą sugalvojau begamindama, pradžiai užpyliau ryžius verdančiu vandeliu, tarsi norėčiau išvirti, bet paskui išjungiau ir nukošiau, nes nutariau sudėti į keptuvę ir baigti virti ar kepti ten. Iš tikrųjų

Ant alyvuogių aliejaus pakepu smulkiai pjaustytą svogūną ir griežinėliais pjaustytą česnaką. Šiek tiek sumažinkite ugnį, kad nesviltų, tik suminkštėtų.

Morkas pjaustau šiaudeliais, prisiminusi, kad plovui taip labai skanu, ir kepu kartu su svogūnais vėl padidinusi ugnį. Druskos ir pipirų dėti galite neskubėti, geriau tuomet, kai jau kepsite krevetes.

Atšildytas krevetes sumetu į keptuvę ir pakepu ~5-10  min.

Tada sudedu ryžius. Priklausomai nuo to, ar  prieš tai juos virėte, ar ne, užpilkite vandens, kad išbrinktų. Nepadauginkite, nes nupilti sunkiau nei įpilti dar šiek tiek, jei pritrūktų.

Iš pradžių kepu uždengusi, paskui atidengiu permaišau, paragauju, paskaninu druska ir pipirais.

Kai ryžiai jau pakankamai minkšti, sudedu dalį petražolių ir permaišau dar kartelį.

O tada belieka supjaustyti citriną, papuošti rastais pomidoriukais ir nešti į stalą su visa keptuve.

Ir ką aš galiu pasakyti – smagu gaminti iš to kas yra ir buvo skanu, kaimo gėrybes draugams nuvežiau, o grįžusi dar pasimokiau. Išvada – kai padarai kas patinka, ir tai kas mažiau patinka lengviau einasi.