Baba Ghanoush ‏بابا غنوج

Baba Ghanoush (baba ganuš) dar vienas rytų valgis, kurį galite nesunkiai pagaminti, jei turite baklažanų ir sezamų pastos. Man šis patiekalas neturi jokios istorijos, jo nebuvo nei pirmose vaikystės knygose ir neišmokau jo iš tetos Vokietijoje, bet ilgai norėjau pagaminti, nes kurį laiką mielai užsisakydavau,  jei būdavo kavinėse. O naminis baba ghanoush, tiesa, daug skaniau;)

  • Du baklažanai
  • Alyvuogių aliejaus
  • Pora skiltelių česnako
  • 2-3 šaukštai Tahin (sezamų pasta)
  • 2-3 šaukštai citrinos sulčių
  • 2-3 šaukštai natūralaus jogurto
  • Druskos
  • Pipirų
  • Kumino
  • Petražolių ir skrudinto sezamo pabarstymui

Baklažanus įpjaukite keliose vietose aštriu peiliu (pabadykite) ir kepkite skardoje su šiek tiek aliejaus iki 200 ºC įkaitintoje orkaitėje. Gerą pusvalandį užtruks. Baklažanai turėtų būti sukepę ir minkšti.

Iškepusius kiek atvėsinkite ir nulupkite arba visų išskobkite šaukštu. Sudėkite į dubenį ir nupilkite susidariusį vandenį, galite kiek net spustelėti rankomis, kad išgręžtumėte.

Sutrinkite baklažanus blederiu, sudėkite trintą česnaką, tahin, citrinos sultis, jogurtą ir išmaišykite. Druska, pipirai ir kuminas pagal skonį. Papildomai galite įdėti dar šiek tiek alyvuogių aliejaus.

Galiaisiai pabarstykite smulkintom petražolėm ir jei turite, skrudintu sezamu.  

Jeigu turite laiko ir noro – iškepkite naaną, bet skanu ir su lavašu ar turkiška duona:)