Obuolių chutney (čatnis)

Ulialia kiek šiemet obuolių!  Medžių šakos lūžta nuo jų svorio, ore tvyro obuolių kvapas, kolegos neša maišus obuolių į darbą, ir mes nespėjama virti obuolienių. O ir kiek jų gali žmogus suvalgyti, jei dar nuo praėjusių metų keli stiklainiai liko?

Čatnis man labiau asocijuojasi su kriaušėmis, bet pasiieškojus internete atradau ir obuolių čatnio variantų. O čatnis gal ir labiau panaudojamas – tai prie mėsytės, tai prie užkandžių vakaro ir sūrių.

Improvizavau kelis variantus ir maniškis gavosi toks:

  • 1 kg obuolių (nuluptų, supjaustytų kubeliais, be sėklų)
  • 300 g svogūnų (taip pat smulkiai supjaustytų)
  • 200 g razinų (dėjau golden)
  • 350 g rudojo cukraus
  • 3 valg. šaukštai garstyčių grūdelių
  • apie 20 g kalendros miltelių
  • apie 15 g imbiero miltelių
  • apie 15 g druskos
  • žiupsnelis aitriosios paprikos
  • žiupsnelis juodųjų pipirų (maltų, smulkių)
  • arbatinis šaukštelis raudonosios paprikos
  • 500 ml obuolių sidro

Viską sudėti į puodą, ir lėtai virti, kol  ištirspa cukrus,viskas pradeda minkštėti, nuolat pamaišyti. Viriau apie dvi valandas iki kol masė tapo tiršta, beveik vienalytė.

Sudėtii į kuo mažesnius stiklainiukus ir į spintelę, kad ramiai sau lauktų tų užkandžių vakarų ar kokios keptos mėsos.