Troškinta ėriena su abrikosais vidurio Azijos stiliumi

Kaip ir daugumą savo receptų knygų Gordon Ramsay “Pasaulio virtuvės” taip pat gavau dovanų. Šitą išeidama iš vienos buvusių darboviečių. Mėgstu varyti tą knygą, nors per  daugiau nei 4 metus nekažką iš jos tegaminau, bet labai smagu matyti ten įklijuotas senų kolegų nuotraukas su jų pačių mylimiausiai receptais ir palinkėjimais.

Ir kai sekmadienio pietums nutariau gaminti avienos šonkauliukus, pirmiausia kažkodėl pasirinkau būtent “pasaulio virtuves”. Gal dar ir dėl to, kad paskutiniu metu praeinant ožkos sūrio etapui, ima  traukti vidurio Azija su savo prieskoniais, avinžirniais, tahin, naanais ir panašiais dalykais:)

Mano kiek pakoreguotas recepto variantas:

  • 0,5- 1 l jautienos, avienos ar daržovių  sultinio
  • 150 g džiovintų abrikosų
  • 2 arb. šaukšteliai medaus
  • Šiek tiek citrinos sulčių
  • ~150 g couscous
  • 150 ml daržovių sultinio
  • Alyvuogių aliejaus
  • Sauja smulkintos kalendros
  • Sauja smulkintų petražolių
  • Pusė paprikos
  • Pusės citrinos žievelė

Pradedame: 

Mėsą pasūdykite, pabarstykite grūstais pipirais ir apkepkite ant aliejaus. Atidėkite.

Puode, kuriame ir troškinsite, ant aliejaus  apkepkite svogūną, kad suminkštėtų, tada sudėkite imbierą, česnaką, prieskonius ir pomidorų pastą, išmaišykite ir pakepkite kelias minutes.

Supilkite sultinį, sumažinkite ugnį ir troškinkite apie pusantros valandos. Nugrėbkite susidariusias putas.

Sudėkite susmulkintus abrikosus, išmaišytus su medumi ir citrinos sultimis ir dar troškinkite apie pusvalandį ar ilgiau, kol  mėsa bus minkšta. Palikite atidengtą, kad nugaruotų šiek tiek ir nebūtų taip skysta.

Galiausiai paragaukite, jei trūksta įdėkite papildomai druskos ar prieskonių.

Jei troškinate šonkauliukus, galite nuimti mėsą nuo kaulų ir sumesti į troškinį – aš taip dariau, kad būtų patogiau valgyti:)

Couscous ruoškite taip:

Pirmiausia nulupkite papriką, smulkiai supjaustykite ir pakepkite ant sviesto ar aliejaus, pasūdykite, šiek tiek paskaninkite ras el hanout.

Užvirkite sultinį, sudėkite kruopas, išmaišykite, ir palikite išbrinkti. Tuomet įpilkite šiek tiek alyvuogių aliejaus, sudėkite žoleles, citrinos žievelę ir papriką. Išmaišykite. Pasūdykite jei reikia.

*Apie ras el hanout jau buvau dariusi gamindama marokietiškas salotas, primenu dar sykį:

Ras el hanout  – marokietiškas prieskonių mišinys, dažnai susidedantis iš daugybės prieskonių, dažniausiai šių 12:

  1. kardamonas
  2. kuminas
  3. gvazdikėlis
  4. cinamonas
  5. muskatas
  6. imbieras
  7. kalendra
  8. aitrioji paprika
  9. saldžioji paprika
  10. kvapnieji pipirai
  11. ciberžolė
  12. vaistinė ožragė