Risotto su džiovintais baravykais ir džiovintais pomidorais

Ar Jums būna kad atsibosta eiti valgyti į miestą?

Prisėdi kokiam restoranėllį, atsiverti meniu ir jau žinai, kad čia nėra to, ko nori. Nes nežinai ko nori, bet nenori brangiai, vienam patiekale ndtinka garnyras, kitas per riebus,  ir cezario salotos jau atsibodę, o makaronai namie vis vien geriausi..

Taip mes išsikalbėjome vieną dieną su sese ir nutarėme tą vakarą gaminti namie. Tebūnie ryžiai. Tebūnie risotto. Bet risotto toks universalus patiekalas, kaip ir makaronai, kad gali jį padaryti kokį tik nori. Receptų šimtai. Galima eiti į parduotuvę ir žiūrėti, už kokių daržovių, mėsos ar jūros gėrybių užklius akis, arba galima peržvelgti spinteles ir šaldytuvą namuose ir pagal tai nutarti vakarienės skonį.

Kaip ir namuose Vilniuje, taip ir čia Berlyne nuo pernai metų stovi didžiuliai stiklainiai džiovintų baravykų. Man atrodo jų būtų per daug net jei kalėdos būtų kas mėnesį. O risotto su grybais labai skanu. Prisiminiau kažkada gamintas bruschettas su džiovintų gėrybių duetu – baravykais ir pomidorais ir tuo pagrindu nutariame ruošti vakarienę.

 

  • 500 g risotto ryžių (arborio)
  • 1 didelis svogūnas
  • 2 didelės skiltelės česnako
  • šaukštas sviesto
  • alyvuogių aliejau
  • 1 stiklinė sauso balto vyno
  • sultinio (naudojome ekologišką daržovių  iš kubelio bet tiktų ir naminis ar tiesiog vanduo)
  • 100 g kietojo sūrio
  • Sauja kita džiovintų baravykų
  • ~100 g sausų džiovintų pomidorų arba tų iš aliejaus
  • ryšulėlis petražolių

 

Pirmiausia kiek iš anksto užpilkite džiovintus baravykus šiltu vandeniu kad išbrinktų. Jei naudojate sausus džiovintus pomidorus (ne iš aliejaus) juos taip pat pamerkite į vandenį.

Risotto tradicinė pradžia – puode ištirpintame sviestą, įpilame šiek tiek ypač tyro alyvuogių aliejaus ir ant vidutinės ugnies pakepame svogūną ir česnaką – turi suminkštėti, šiek tiek pagelsti, bet nesudegti.

Kitas žingsnis – į puodą supilame ryžius, permaišome, minutę pakepame ir pilame vyną. Man patinka kaip jam sušnypštus viska virtuvė pakvimpa!

Gaminant su vynu privalumas tas, kad jis atidaromas prieš vakarienę taigi galima jo įsipilti ir sau aperityvui.

Toliau kaitiname ryžius ant nedidelės ugnies, pilame samtį sultinio ir nuolat maišome, kad nepradėtų kibti prie dugno, iki skystis susigeria į ryžius. Tada vėl samtis sultinio ir vėl maišome. Ir taip iki turime ryžius beveik (dar ne tobulus) al dente.

Baravykus ir pomidorus supjaustykite juostelėmis. Pomidorus galite kiek smulkiau nes jų skonis gan intensyvus, todėl geriau jo vienu kąsniu gauti mažiau:) apkepkite alyvuogių aliejuje

Petražolių lapelius susmulkinkite. Dalį jų sudėkite į keptuvę su baravykais ir pomidorais, o kitus pasilikite pabarstymui lėkštėje.

Risotto ryžius pasūdykite, įmalkite pipirų, sudėkite tarkuotą sūrį ir išmaišykite. Jei reikia įpilkite dar vandens kad suminkštėtų.

Galiausiai sudėkite keptus baravykus ir pomidorus, išmaišykite. Patiekdami pabarstykite petražolėmis, ir jei norite, kietuoju sūriu.