Aaaaaaaaaaaa, ir vėl ruduo, ir vėl sodo ir daržo gėrybės ir vėl nespėji iš jų pagaminti visko ko norėtum. Katais net pasidžiaugiu, kad metai šiemet ne tokie derlingi;)
Paskutinį vakarą prieš skrendant pas sesę griebiausi pomidorų. Pernai mano aprašytas pomidorų padažas man pačiai labai pravertė kelis sykius, kai nebuvo ką valgyti namie ir puikiai paskanino makaronus. Bet norėjau kažko naujo – taigi šiemet pomodorų džemas su čili, kad tiktų prie sūrio ir vyno prie žindinio žiemos vakarais.
Visų pirma pasiruošiau pomidorus – juos reikia blanširuoti tam, kad būtų lengviau nulupti, o tada supjaustyti kubeliais.
Įpjauname X pomidoro viršūnėlėje, užpilame verdančiu vandeniu , traukiame, lupame, pjaustome kubeliais ir metame į puodą.
Tokių supjaustytų pomidorų mano puode galiausiai buvo 2 kg.
Papildomai sunaudojau 800 g uogienių cukraus, nepilną šaukštą džiovintų čili pipiriukų (tokie, kur kaip tarkuoti pipirai, su sėklytėm, jų dėkite po truputį pagal savo skonį, nes labai greitai tampa laaabai aštru), žiupsnį druskos ir porą šaukštų svogūnų acto (tinka ir sidro ar obuolių).
Taigi pomidorus kaitiname puode ir jiems užvirus supilame cukrų. Išmaišykite, tegu užverda dar kartą. Papildomai įdėkite čili, šiek tiek druskos ir du šauštus acto. Ir tada virkite apie porą valandų ant vidutinės ugnies, kad po truputį nugaruotų dalis skysčio. visai tirštas jis nebus, bet vėliau sutirštės stiklainiuose.
Galiausiai visą džemą sutryniau blenderiu, užkaitinau ir supilsčiau į iškaitintus stiklainius (šių metų būdas – juos sudėti kokiom 4 minutėm į mikrobanginę, neuždengtus – tik paskui neskubėkite išimti nes galite nusiplikyti arba stiklainis gali sutrūkti nuo temperatūrų skirtumo). Dangelius nuplikiau verdančiu vandeniu, dezinfekavau ir užsuktus stiklainius sustačiau aukšyn kojom iki ryto. O tada suklijavusi lipdukus-etiketes.